Treceți la conținutul principal

Primele ceasuri demontate

Mai jos se gasesc primele trei ceasuri pe care le-am desfacut din curiozitate si din dorinta de a le repara.

Primul ceas pe care l-am desfacut a fost un ceas Pobeda cu mecanism 2602 zim-pobeda. Inainta cu 20 minute/24 de ore. Am reusit sa-l desfac si sa pun la loc toate piesele, iar cand a venit randul balansului l-am scapat de la o inaltime de 5 - 10 cm de masa si spiralul s-a incalcit.




Al doilea ceas pe care l-am desfacut a fost un Doxa cu mecanism 1147 ETA. Pe acesta l-am desfacut pentru a-i curata cadranul, dar rezultatul nu m-a multumit. Din moment ce am scos cadranul m-am incumetat in a demonta tot mecanismul pentru a vedea ce se afla sub puntile acestuia. Mai jos sunt cateva poze cu etapele parcurse pentru a remedia defectul.







Al treilea ceas a fost un Seiko Chronograph cu mecanism 6139. Problema pe care o avea acest ceas era aceea ca acul indicator al minutelor chronographului nu era fixat pe 0 iar secundarul chronographului se oprea la secunda 58-59. Si daca tot am desfacut si acest ceas am vrut sa vad si ce se afla sub cadran si cum functioneaza sistemul de schimbare al datei.







Comentarii

  1. cum sa desfac un seiko gn-mst

    RăspundețiȘtergere
  2. am cautat si nu am gasit modelul pe internet. poate imi dai tu o adresa unde il gasesc. apoi o sa iti spun exact, dar in principiu Seiko are ceasuri fie cu capac cu filet - care se desfac cu o cheie LG/Jaxa (daca o sa cauti pe internet aceste denumiri sigur gasesti) - fie cu capac prin presare - care se desfac cu un fel de briceag.

    RăspundețiȘtergere
  3. bn am inteles da unde sa gasesc o ceasornicarie prin bacau poate u stii ca esti mai bun da eo nu prea mai gasesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu sunt din Bacau. Dar probabil ca exista cel putin o ceasornicarie in Bacau. Incearca in zona centrala a orasului.

    RăspundețiȘtergere
  5. si cam cat m-ar costa sal fac bine ca sa schimb balansu complet eo sunt emxboy

    RăspundețiȘtergere
  6. eu de unde sa stiu. cel putin 50 lei probabil.

    RăspundețiȘtergere
  7. am un skeiko kinetic sq50
    mecanismu e defect,a incercat sa schimbe cineva bateria,si cica sa umezit ceva si a ruginit o rotita..unde pot sa il repar....sunt din timisoara..chiar si in tara

    RăspundețiȘtergere
  8. Bateria era defapt acumulator din ce stiu eu... Iar daca ceva e ruginit fie se schimba rotita fie se schimba tot mecanismul. Nu ma pricep la ceasuri quartz si nici nu am idee unde se gasesc piese de schimb.

    RăspundețiȘtergere
  9. am un ceas mecanic, rusesc, de mana care merge ce merge. la un moment dat se opreste si-l pun in functiune doar daca ii deschid capacul si-l ating usor pe rotita aceea mare. (este asemanator cu cel din a doua poza). eu nu ma pricep. care sa fie cauza? de ce se tot opreste? l-as mai zgandara, dar mi-e sa nu-l stric. ce-mi recomandati?

    RăspundețiȘtergere
  10. Roata respectiva este vizibil indoita? Daca da trebuie indreptata/schimbata. Verifica daca roata atinge in roata de deasupra casetei cu arc - poate roata respectiva nu este fixata corect sau poate caseta nu este inchisa corect.

    RăspundețiȘtergere
  11. daca ai o copie mai bine il arunci, iar daca vrei sa te joci si sa incerci sa indrepti acele care indica minutele si orele cauta un buton care se apasa si care este in zona in care intra in mecanism axul care este fixat de coroana.

    RăspundețiȘtergere
  12. Salut....Am un ceas Atlantic,Worldmaster 21 jewels Original si am nevoie de ciocanel pentru el.Te rog frumos daca se poate sa imi spui unde pot gasi si daca ai idee cat costa.Mersi mult....Andrei..Ploiesti

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut.
    Depinde de ce calibru are ceasul. Sunt mai multe modele de atlantic cu 21 rubine. daca vrei te rog sa-mi trimiti o poza pe mail (il gasesti in primul post).
    In orice caz sansele cele mai mari ar fi la o ceasornicarie.

    RăspundețiȘtergere
  14. am doua ceasuri cartier si nu stiu daca sunt originale.sunt din ploiesti unde sa la verific?

    RăspundețiȘtergere
  15. daca poti sa-mi trimiti un mail (in primul post de pe blog este adresa mea de mail) cu pozele ceasurilor - fata spate mecanism - as putea sa te ajut.
    daca nu atunci trebuie sa te duci la un ceasornicar - eventual la doi-trei - si sa-i intrebi daca ceasurile sunt originale.
    insa in functie de ceasornicar s-ar putea sa fii nevoita sa platesti o taxa pentru expertiza ceasurilor

    RăspundețiȘtergere
  16. Tre' sa fac niste poze clare si apoi ti le trimit.Poate imi dai ID-ul de mess ca vad ca te pricepi la ceasuri si poate ma ajuti sa-l vand.salutari

    RăspundețiȘtergere
  17. salut am si eu un bvlgari rezistent la apa si nu pot sa ii desfac capacul .. o fi lipit ? sau are vreun dichis ?

    RăspundețiȘtergere
  18. salut.
    ca sa pot sa iti raspund la intrebari am nevoie de o poza cu ceasul.
    daca doresti poti sa o trimiti la adresa: tibichi.ovidiu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  19. Salut, ma numesc Florin sunt din Constanta si am din 98 un ceas Pobeda. S-a stricat acum vreo 5 ani si nu l-am mai purtat. Acum 3 zile cautand prin casa l-am gasit si i-am desfacut capacul scuturandu-l putin. Spre surprinderea mea a inceput sa mearga. In prima zi la 24 de ore mi-a ramas in urma vreo 6 minute. I-am desfacut din nou capacul si l-am uns cu ulei fin siliconic, umbland si la avans. Dupa ce l-am intors am avut surpriza sa vad ca o ia inainte la 24 de ore cu 2 1/2 ore. Mai este cazul sa umblu la el sau il duc la reparat?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  20. Daca nu stii ce faci, mai bine il duci la un ceasornicar. Uleiul siliconic sigur nu-i face bine.

    RăspundețiȘtergere
  21. Am un ceas Pobeda cu cadran şi carcasă de aur, care merge foarte bine. Am înţeles de la un ceasornicar că este foarte vechi, dar poate îmi spune cineva in ce an s-a fabricat ediţia aniversară de aur şi prima ediţie cu secundar central. Vă mulţumesc foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  22. Daca imi trimiti un mail cu imaginile ceasului - fata, spate, mecanism - pe adresa tibichi.ovidiu@yahoo.com sigur te pot ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  23. Salutare, am un ceas skeleton automatic cica si nu ii pot desface capacul, are modelul acela de capac cu 6 adancituri pe margini, am incerca sa trag de ele cu o surubelnita sau sa desfiletez dar fara succes, imi trebuie neaparat o cheie speciala sau se poate si cu alta metoda?
    cu stima

    RăspundețiȘtergere
  24. iti trebuie neaparat cheia respectiva daca nu vrei sa zgarii ceasul.
    daca vrei doar sa desfaci capacul, tot ce trebuie sa faci este sa-ti folosesti imaginatia.
    eu am vazut capace desfacute cu faiul, cu clesti, cu pensete, etc.
    sau poti sa te duci la o ceasornicarie si sa il rogi frumos pe ceasornicar sa-ti desfaca capacul.
    de regula n-o sa-ti ceara bani.

    RăspundețiȘtergere
  25. gata am reusit cu o penseta, merci mult pt idee, acum alta problema, nu stiu cum sa scot cheita adica nu ma lasa sa scot mecanismul dc nu scot cheita mai intai, aici ai vreo idee? multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  26. acum trebuie sa apesi un buton care se afla langa axul care intra in coroana.
    sau daca este surub trebuie desfiletat dar nu de tot.
    daca trebuie reparat, nu te apuca sa il repari tu.
    daca la ceasornicar iti cere mai mult decat face ceasul, ia-ti altul si ai rezolvat problema.

    RăspundețiȘtergere
  27. aa nu doar ca are cadranul un pic deplasat, adica unde indica orele si ca sa am acces acolo trebuie sa scot mecanismul, o sa incerc cum ai zis, ms mult si multa sanatate iti urez!

    RăspundețiȘtergere
  28. am incercat sa mut cadranul mai central si acum s-a oprit ceasul :(( . ai idee din ce motiv?sau ce pot sa ii fac, si dc sti cum se scot limbile sa pot scoate cadranu de tot ca si asa e stramb si inestetic, ms

    RăspundețiȘtergere
  29. e chiar asa de sensibil?:(((

    RăspundețiȘtergere
  30. fara sculele necesare si cateva indicatii de baza, nu vei reusi sa faci aceasta reparatie fara sa lasi urme in ceas.
    cel mai bine e sa il duci la ceasornicar.

    RăspundețiȘtergere
  31. am inteles,deja nu mai functioneaza, asa am sa fac maine il duc la reparat, sti cum sa scot limbile macar dc tot i-am facut damage sa ii scot cadranul asta imputit, sau este prea complicat?

    RăspundețiȘtergere
  32. am reusit sa il bag la loc si merge acum dar nu mai intra cheita....

    RăspundețiȘtergere
  33. asta am incercat si eu sa te conving - inainte de a face ceva, trebuie sa te asiguri sa stii cum se face si de ce scule ai nevoie. de asemenea e bine sa stii si ce probleme pot sa apara si cum sa le rezolvi.
    ca sa bagi cheia la loc trebuie sa apesi pe buton si apoi sa introduci cheia incet. este foarte important sa nu fortezi.
    ca apoi chiar ca o sa fie nevoie de mers la ceasornicar.
    succes.

    RăspundețiȘtergere
  34. am reusit pana in final, a inceput sa merga ceasul cum am introdus cheita ca si cum l-a fi declansat dar am constatat ca limba care arata minutele nu mai functioneaza, am atins-o de cateva ori recunosc dar nu credeam sa fie asa sensibila, cred ca doar un specialist mai poate pune limba la loc acum? ms pt efort

    RăspundețiȘtergere
  35. de fapt nu ca nu functioneaza limba dar chiar sta atarnata, dificila meseria asta de ceasornicar mi se pare si f f migaloasa...asta e invatare de minte

    RăspundețiȘtergere
  36. Corect.
    Macar acuma vei aprecia altfel cand iti va zice ceasornicarul ca e x RON.
    Ca sa faci toate operatiile necesare corect nu e lucru simplu.

    RăspundețiȘtergere
  37. Buna Seara!

    Va rog frumos fiti amabil si raspundeti-mi si mie la o intrebare. Am doua ceasuri de buzunar unul care trebuie tras cu cheita( dar nu detine cheita) si unul care are din cate am inteles arcul rupt sau sarit. Cam cat ar costa aproximativ un arc, si daca ceasornicarii detin asemenea cheite ( sau pot cumpara de undeva)?
    Cu respect,
    Vlad Laptes

    RăspundețiȘtergere
  38. Buna seara.
    Nu stiu cat costa un arc.
    Chei se gasesc, si sunt multe numere.
    Da-mi un mesaj pe mail pentru mai multe detalii.
    tibichi.ovidiu@yahoo.co.uk

    RăspundețiȘtergere
  39. Din ce am urmarit eu pe aici,toti vor sa isi repare ceasurile singuri...80% nu veti reusii,20%vor face o reparatie de proasta calitate si de scuta durata.
    Concluzia : Apelati la un ceasornicar
    In momentul in care se apeleaza la un ceasornicar, prima intrebare este : Cat ma costa?(de multe ori asteptand un raspun fara veni cu ceasul).Este un punct de plecare gresit.
    Ceasornicaria si ceasurile implicit sufera schimbari (ca in toate domeniile de altfel)in fiecare an, si tot in fiecare an ,au loc cursuri de specializare pt a putea face fata noilor provocari.Cum majoritatea ceasornicarilor sunt undeva peste 50 de ani si gradul lor de informare este ff scazut,v-as recomanda sa apelati la firme specializate in domeniu , sau la ceasornicari mai tineri si bine pregatiti.
    Va doresc succes !

    RăspundețiȘtergere
  40. normal ar fi fost sa va lasati numele. (reusi nu reusii)
    concluziile ar trebui sa fie la sfarsitul comentariului, nu dupa prima fraza.

    eu vad lucrurile in felul urmator:
    1. ceasornicarii care se duc la cursuri de specializare (nu exista cursuri de specializare in Romania) nu vor repara ceasuri mecanice rusesti de exemplu.
    2. daca vor sa le repare costurile sunt extrem de mari - poate mai mari decat ceasul care trebuie reparat.
    la fel si in cazul firmelor specializate, unde lasi ceasul cate o luna si cand vine nici nu functioneaza cum trebuie. si pe deasupra ai mai dat si multi bani.
    3. ar fi interesant de vazut cum ati ajuns la procentajele din prima fraza.
    poate 1 din 100 va reusi sa invete singur si sa-si repare ceasurile dupa ce va citi cateva carti, va consulta cateva forumuri.
    spre exemplu eu am invatat de pe internet si fiind la inceput am stricat cateva ceasuri, cum este acel pobeda de la inceputul articolului. daca urmariti blogul veti vedea cam ce ceasuri am reusit sa desfac/revizionez.
    deci din punctul meu de vedere procentajul de 100% esec pentru cine va incerca sa repare un ceas, este total nerealist.

    daca ai o hartie pe care scrie ca esti ceasornicar, dar nu esti in stare sa faci o revizie calumea, te poti numi ceasornicar?
    dar daca poti sa faci o revizie asa cum trebuie , dar nu ai acea hartie care sa ateste ca ai facut cursuri de specialitate, te poti numi ceasornicar?

    de aceea eu cred ca e bine ca exista oameni care incearca sa-si repare singuri ceasurile.
    chiar si incercarea de a repara un ceas, fie ea reusita sau nu, te poate ajuta sa constientizezi cat de complex este un ceas si in final sa apreciezi pe cei care le pot repara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt perfect de acord cu dvs, si eu imi bibilesc singur ceasul mechanic deoarece ceasornicarii buni sunt pe cale de disparitie, unii iti schimba piese din ceas-cei care au si ceasuri de vanzare si se autointituleaza ceasornicari-deci pe cat putem le facem praf singuri pe banii nostrii sau mai sti poate-l facem

      Ștergere
  41. Buna ziua!Am si eu un ceas achizitionat de curand.E un ceas rusesc.Nu stiu ce are ca din cand in cand mi se opreste...si automat,ramane in urma...Care o fi problema?Multumesc ptr.timpul acordat.

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna ziua.
    Probleme pot fi mai multe.
    Poate trebuie curatat sau poate are o piesa stricata.
    Trebuie vazut.

    RăspundețiȘtergere
  43. buna ziua.am luat de curand un ceas mecanic,nu mai retin firma este de dama.cert este ca atunci cand il incarc(intorc) rotiva revine inapoi ca si cum nu se blocheaza ce armez eu si din acest motiv ceasul merge cateva secunde si se oprste ca este descarcat.vreau sa stiu daca merita sa il duc la reparat sau sa stae in vitrina.multumesc.respectele mele.eu consider un ceas mecanic ca o fiinta ( are viata)

    RăspundețiȘtergere
  44. trimite-mi un mail cu poze si incerc sa te ajut.
    daca poti si o poza cu mecanismul.

    RăspundețiȘtergere
  45. salut , am si eu un ceas rusesc vechi din aur 23 rubine ` ЛуЧ `( LuCH ) scrie pe el. am vazut pe un site pus la vanzare ( nu m.am uitat la anul in care a fost anuntul pus) cu 30.000 ruble. daca ma poti ajuta as fi recunoscator. Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  46. unde pot gasi un balansier luch 23 rubine mecanism galben .mai sunt distribuitori de piese pentru ceasuri rusesti multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  47. Salut ! am cumparat un ceas aviator din duty free KLM (DIN AVION) face parte din TRAVELLER Collection . ma intereseaza sa cumpar geamul . i-mi poti spune te rog de unde se poate cumpara si la ce pret ? la noi in romania ma refer .
    Multumesc ptr raspuns
    i-mi poti trimite raspunsul si pe chemi.chemal@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  48. buna ziua,

    eu nu am un ceas rusesc, insa am vazut ca sunteti profi, asadar indraznesc sa apelez la dvs.
    Am primit cadou un IWC Aquatimer si as vrea sa aflu daca este original. Ma puteti ajuta in sensul acesta?

    Multumesc si toate cele bune,
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  49. dati-mi un mail cu poze si va spun daca e original.

    RăspundețiȘtergere
  50. nu va uparati am un mecanism de ceas mecanic (doar mecanismul) demontat si ii lipseste si arculetul ala ...mai pot face ceva cu el????

    RăspundețiȘtergere
  51. Admir activitatea ta dar era un lucru super daca demontai un ceas cu fazele (ordinea) care le executai sa vada tot omul atasate si niste poze cu sculele aferente .Niste scule ma refer la un minim care sa ne scoata din necaz cit de cit dar sa nu ne cocoseze ca pret pe moment .Unde se mai gaseste neofalina ? sau o alta recomandare Uleiuri folosite am inteles ca se folosesc cam 4 uleiuri diferite si unde se folosesc .Eventual si niste linkuri .In timpul liber prefer sa mesteresc la cele de masa le fac fata .Dar am niste amarite de ceasuri rusesti de mina pe post de cobai si mai gasesc donatori de organe prin talcioc .Nici cu Slujbe la Sf Biserica nu dai de cartea ceasornicarului ,macar un pdf ar fi bun .Un ceasornicar bun prin Buc dar cu preturi de bun simt care sa faca titireze un ceas rusesc sa il spele in borcanul cu neofalina , apoi sa il monteze si sa inlocuiasca un balansier rupt si ungerea mecanismului ,gasim ??
    Cu stima,,,,

    RăspundețiȘtergere
  52. tot ce cautati veti gasi cu ajutorul google. trebuie doar sa stiti cateva cuvinte in engleza si sigur veti gasi si pdf-uri si despre uleiuri si scule, etc.
    cateva lucruri elementare gasesti aici:
    http://www.timezonewatchschool.com/WatchSchool/

    RăspundețiȘtergere
  53. Sal ma asez si eu la coada cu o intrebare am un amarit de ceas de masa EREVAN pe unde se gasesc piese de schimb sa ii cumpar un balansier Mai am un refuzat de soarta cu un rubin sarit chiar la balansier un poliot [IMG]http://i1167.photobucket.com/albums/q624/Bobytzul/DSC00355.jpg[/IMG]

    [IMG]http://i1167.photobucket.com/albums/q624/Bobytzul/DSC00353.jpg[/IMG]

    Donator de rubin gasesc dar ma tem sa nu fie incompatibili ,sper ca axul nu este rupt in capete deoarece amaritul inca ticaie cu cadranul in jos si unde este rubinul lipsa il vad ascutit ca acul .Am gasit niste carti in format pdf scrise de romanai si vreau sa achizitionez si o trusa de ceasornicar amator chiar a dat boala in mine
    Pacat ca ac meserie este considerata pe majoritatea forumurilor (ex softpedia) ca o meserie unde se rateaza omul ,nici cursuri de calificare ceasornicar nu am vazut ,cita prostie pe unii mai bine prefera tinerii sa pazeasca cu bita o farmacie sau mai stiu eu ce .Pacat ca lumea nu intelege ca ceasurile nu se rezuma numai la gioarsele acelea chinezesti care cind moare bateria il arunci si cumperi altul .Este prin tara magazin specializat cu piese de schimb pentru ceasuri rusesti ca am inteles ca rusii inca le mai fac ?
    cind voi avea timp o sa fac cont pe blogul dvs
    O zi buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut.
      piese pentru ceasul de masa erevan doar la un alt ceas cu acelasi mecanism vei gasi. la fel si cu acel poljot.
      pentru scule de ceasornicarie cauta firmele bergeon, horotec, a&f.
      pentru scoala de ceasornicarie uita-te pe wostep.ch
      magazin specializat cu piese de schimb pentru ceasuri rusesti nu exista la noi, deci cea mai buna varianta pentru tine raman alte ceasuri rusesti.
      succes.

      Ștergere
  54. aurel georgescu22 feb. 2012, 20:51:00

    buna seara,am un atlantic Worldmaster prima 21jeweles care daca este tinut de exemplu pe birou merge fara probleme in momentul in care este purtat se opreste.O sa merg la un ceasornicar dar astept si o parere de-a dumneavoastra sa nu fiu total pe langa subiect cand o sa imi spuna defectiunea.Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  55. buna seara.
    pentru a pune un diagnostic clar, ceasul trebuie sa fie demontat. poate fi o problema la esapament.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Aici puteti lasa un comentariu.

Postări populare de pe acest blog

Rodina - primul ceas automatic rusesc

Productia primului ceas automatic rusesc a inceput in anul 1956 la 1MChZ - First Moscow Watch Factory/Kirova - ce avea sa devina faimoasa pentru ceasurile Poljot. Aceste ceasuri erau inscriptionate Rodina pe cadran. Numele de Rodina inseamna "motherland" in engleza sau "patria mama". Ceasurile Rodina sunt echipate cu calibrul 2415. Acest calibru are la baza sa un alt calibru foarte cunoscut - calibrul 2408 Kirovskie - la care a fost adaugat modulul mecanismului automatic. Acest lucru face posibila atat armarea ceasului in mod automat, cat si manuala. In literatura de specialitate acest mecanism Rodina poate fi identificat si sub alte denumiri precum 2415A, yH-9M, 41yH. Datele tehnice ale acestui calibru - 2415 - pot fi vizualizate mai jos. Mechanical lever movement Automatic winding Diameter: 24 mm Movement height: 6,8 mm Jewels: 22 Functions: hours, minutes, seconds Shock protection Frequency: 18000 vph Daily rate from -/+45 s/day Power reserve minimum:

Vostok seria Komandirskie

Cele patru ceasuri pe care le voi prezenta in cele ce urmeaza fac parte din mostenirea pe care fabrica Vostok a dobandit-o in decursul a catorva decenii de comenzi onorate ce aveau ca destinatar Ministerul Apararii al USSR. Aceste ceasuri poarta inscriptia "3AKA3 MO CCCP" = la ordinul Ministerului Apararii al USSR. Ceasurile de mai jos sunt inscriptionate "CDELANO B CCCP" = facut in USSR, prin urmare aceste ceasuri nu au fost destinate militarilor, desi pastreaza cateva trasaturi esentiale ale acestora. Principalele trasaturi ale acestor ceasuri - inspirate din modelele facute pentru Ministerul Apararii al USSR - au cateva caracteristici comune cu modelele militare. Aceste trasaturi sunt: Capac cu filet Coronita cu filet "Bezel" rotativ bidirectional Primul ceas este un Vostok Komandirskie produs in anii 1992-1995. Incorporeaza calibrul automatic vostok 2416B. Date tehnice cal. Vostok 2416B: automatic sweep second date: set by changing 21-24h 11.5''