Treceți la conținutul principal

Zvesda



Fabrica Pensa este localizata in orasul cu acelasi nume ce se afla la sud-est de Moscova. Aceasta fabrica a fost specializata pe productia de ceasuri de dama. La sfarsitul anilor 1930 aceasta fabrica a cooperat cu producatorul francez de ceasuri LIP care a creat prima linie de asamblare pentru productia de masa a ceasurilor Zvesda.

Acest ceas Zvesda a fost produs la fabrica Pensa in lunile Aprilie - Iunie a anului 1961.

Mecanismul din acest ceas este versiunea rusa a calibrului Lip T18 de la francezi care a fost conceput de ceasornicarul André Donnat in anul 1931 si produs de Lip pana in anul 1949. Acest calibru a fost vandut rusilor care l-au folosit in ceasurile Zvesda, nume care inseamna stea, iar calibrul a fost preschimbat din T18 in 1802.

Cel putin trei fabrici au fabricat acest calibru 1802 Zvesda derivat din calibrul Lip T18 in perioada anilor 1950 - 1960. In afara de fabrica Pensa, aceste mecanisme au fost fabricate si la fabricile Petrodvorets (care mai tarziu a produs ceasurile Raketa), Uglich (cunoscuta pentru ceasurile Chaika) si a doua fabrica de ceasuri din Moscova (Slava).

Intre 1939-1940 si pana in anul 1962 s-au fabricat mai multe variatii ale acestui ceas, chiar mai multe decat pentru modelul Pobeda.


Alte date tehnice:

Pensa 1802 (T18)
Mechanical lever movement
Manual winding
Diameter 26
Movement height 3,88 mm
Jewels: 15
Functions: hours, minutes, sub second hand
Frequency 18000 vph
Power reserve minimum: ~30 h

Si in incheiere inca o serie de poze cu acest ceas Zvesda.







Comentarii

Trimiteți un comentariu

Aici puteti lasa un comentariu.

Postări populare de pe acest blog

Rodina - primul ceas automatic rusesc

Productia primului ceas automatic rusesc a inceput in anul 1956 la 1MChZ - First Moscow Watch Factory/Kirova - ce avea sa devina faimoasa pentru ceasurile Poljot. Aceste ceasuri erau inscriptionate Rodina pe cadran. Numele de Rodina inseamna "motherland" in engleza sau "patria mama". Ceasurile Rodina sunt echipate cu calibrul 2415. Acest calibru are la baza sa un alt calibru foarte cunoscut - calibrul 2408 Kirovskie - la care a fost adaugat modulul mecanismului automatic. Acest lucru face posibila atat armarea ceasului in mod automat, cat si manuala. In literatura de specialitate acest mecanism Rodina poate fi identificat si sub alte denumiri precum 2415A, yH-9M, 41yH. Datele tehnice ale acestui calibru - 2415 - pot fi vizualizate mai jos. Mechanical lever movement Automatic winding Diameter: 24 mm Movement height: 6,8 mm Jewels: 22 Functions: hours, minutes, seconds Shock protection Frequency: 18000 vph Daily rate from -/+45 s/day Power reserve minimum:

Primele ceasuri demontate

Mai jos se gasesc primele trei ceasuri pe care le-am desfacut din curiozitate si din dorinta de a le repara. Primul ceas pe care l-am desfacut a fost un ceas Pobeda cu mecanism 2602 zim-pobeda. Inainta cu 20 minute/24 de ore. Am reusit sa-l desfac si sa pun la loc toate piesele, iar cand a venit randul balansului l-am scapat de la o inaltime de 5 - 10 cm de masa si spiralul s-a incalcit. Al doilea ceas pe care l-am desfacut a fost un Doxa cu mecanism 1147 ETA. Pe acesta l-am desfacut pentru a-i curata cadranul, dar rezultatul nu m-a multumit. Din moment ce am scos cadranul m-am incumetat in a demonta tot mecanismul pentru a vedea ce se afla sub puntile acestuia. Mai jos sunt cateva poze cu etapele parcurse pentru a remedia defectul. Al treilea ceas a fost un Seiko Chronograph cu mecanism 6139. Problema pe care o avea acest ceas era aceea ca acul indicator al minutelor chronographului nu era fixat pe 0 iar secundarul chronographului se oprea la secunda 58-59. Si daca tot am desfacut si

Ceasul care a inceput avalansa

Este vorba de un ceas marca Raketa pe care l-am vazut cand eram copil la mana tatalui meu. Initial am fost atras de felul in care arata, iar mai apoi de sunetul de ceas mecanic tic-tac, tic-tac... De curand am reusit sa intru in posesia unui ceas asemanator pe care vi-l prezint in cateva poze. Ceasul are in interior calibrul 2609.HA: manual wind sweep second 24h display 11.5''', Dm= 26mm 17 jewels f = 18000 A/h power reserve 38h Si avand in vedere ca suntem la sfarsit de an, tin sa prezint si o poza de grup cu ceasurile care le-am adunat anul acesta. Multumesc tuturor celor care mi-au vizitat blogul in acest an. Astept orice parere, idee, sugestie pe mail la tibichi.ovidiu@yahoo.co.uk