Treceți la conținutul principal

Poljot 2612.1 - ceasul desteptator de la mana



Acest ceas este singurul ceas de mana rusesc cu alarma. S-a produs intr-o multitudine de combinatii de carcase, cadrane, indicatoare. Mai jos sunt cateva modele care am avut ocazia sa le pozez.






Cateva date tehnice despre calibrul Poljot 2612.1

Features
manual-wind alarm
sweep second

Data
11.5''', Dm= 26mm, H = 5.85mm
18 jewels
f = 18000 A/h
power reserve 47h
alarm 15s


Instructiuni de folosire:
Coronita de la ora 4 este folosita pentru schimbarea orei si tensionarea ceasului.
Coronita de la ora 2 este folosita pentru schimbarea orei la care se declanseaza alarma, tensionarea arcului pentru alarma, blocarea/deblocarea alarmei.
Pentru a fixa ora la care se va declansa alarma, trage cheita de la ora 2 pana cand indicatorul central indica ora la care se va declansa alarma.
Daca cheita de la ora 2 ramaine in a doua pozitie - cea de schimbare a orei la care se declanseaza alama - ceasul nu va suna.
De asemenea odata ce ceasul a sunat si arcul pentru alarma s-a descarcat, aceasta nu va mai functiona cand ceasul v-a ajunge din nou la ora la care este fixata alarma.





















Comentarii

  1. Estew foarte interesant tot ce am vazut la tine.Esti si colectionari de cerasuri antice?sau numai hobyst si le repari ele?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa cum scrie si in primul post de pe acest blog, colectionez ceasuri mecanice.
    poate ca nu ma pot numi colectionar, dar pot sa spun ca am peste 30 de ceasuri mecanice rusesti.
    http://ceasurimecanicerusesti.blogspot.com/2008/10/bine-ati-venit.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant blogul tau. Te-as ruga sa imi spui care mecanism rusesc ti se pare cel mai exact, am citit pe net diferite opinii, in cateva locuri am vazut mecanismul Wostok 2809 Precision in alte locuri Poljot 31679. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Presupun ca vorbesti de mecanisme pentru ceasuri de mana. Strict intre cele doua mecanisme - 2809 si 31679 - este mai greu sa faci o comparatie. Unul este simplu, altul este cronograf. Unul este vechi, altul inca se mai fabrica. Ambele pot atinge precizii satisfacatoare <10s/zi.
    Alegerea iti apartine.

    RăspundețiȘtergere
  5. imi place foarte mult blogul tau. pot spune ca esti specialist in ceasuri rusesti. sunt curios care este ceasul tau preferat, si ce ceas mi-ai recomanda sa-mi cumpar, dupa ce am citit articolele postate de tine mi-as dori un ceas rusesc mecanic. nu foarte sofisticat dar sa nu aibe abateri mari, din cate inteleg asta e problema la ceasurile de mana mecanice. felicitari pt blog!

    RăspundețiȘtergere
  6. ce precizie are acest mecanism?

    RăspundețiȘtergere
  7. producatorul dadea o precizie de -20 + 40 s/zi, insa de regula ele pot fi reglate sa mearga si mai precis.

    RăspundețiȘtergere
  8. si eu am un ceas mecanic poljot 2612.1 si are seria pe capac 734947 si are si alarma

    RăspundețiȘtergere
  9. Am dormit cu un Poljot Alarm la mana. Alarma era "trasa"...

    E deosebita senzatia cand pe la 2 noaptea incepe sa iti vibreze ceva la mana :)))))

    Pana m-am prins ca era ceasul de vina mi-a sarit si somnul si tot :).

    Tine-o tot asa cu blogul si cu ceasornicar.ro

    RăspundețiȘtergere
  10. Am si eu un Poljot Alarm, dintr-un motiv nu functioneaza ce imi sugerati? Sa-l desfac, sa-l curat. Sau sa-l duc la ceasornicar? Sau sa caut una care functioneaza, dupa cum stiu sunt ieftine.

    Interesant blogul.

    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  11. Probabil ca se poate repara. Trebuie vazut exact ce probleme are.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua,
    de curand am intrat si eu in posesia unui ceas ca cel din prima poza numai ca nu scrie polijot pe el ci Полет. Am rugamintea daaca poteti sa-mi spuneti un an aproximativ de fabricatie... evantual la ce pret ar ajunge un asemenea model.
    Multumesc anticipat,
    Lucian

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut. De unde se poate cumpărat un balans pt poljot 2612.1.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Aici puteti lasa un comentariu.

Postări populare de pe acest blog

Rodina - primul ceas automatic rusesc

Productia primului ceas automatic rusesc a inceput in anul 1956 la 1MChZ - First Moscow Watch Factory/Kirova - ce avea sa devina faimoasa pentru ceasurile Poljot. Aceste ceasuri erau inscriptionate Rodina pe cadran. Numele de Rodina inseamna "motherland" in engleza sau "patria mama". Ceasurile Rodina sunt echipate cu calibrul 2415. Acest calibru are la baza sa un alt calibru foarte cunoscut - calibrul 2408 Kirovskie - la care a fost adaugat modulul mecanismului automatic. Acest lucru face posibila atat armarea ceasului in mod automat, cat si manuala. In literatura de specialitate acest mecanism Rodina poate fi identificat si sub alte denumiri precum 2415A, yH-9M, 41yH. Datele tehnice ale acestui calibru - 2415 - pot fi vizualizate mai jos. Mechanical lever movement Automatic winding Diameter: 24 mm Movement height: 6,8 mm Jewels: 22 Functions: hours, minutes, seconds Shock protection Frequency: 18000 vph Daily rate from -/+45 s/day Power reserve minimum:

Primele ceasuri demontate

Mai jos se gasesc primele trei ceasuri pe care le-am desfacut din curiozitate si din dorinta de a le repara. Primul ceas pe care l-am desfacut a fost un ceas Pobeda cu mecanism 2602 zim-pobeda. Inainta cu 20 minute/24 de ore. Am reusit sa-l desfac si sa pun la loc toate piesele, iar cand a venit randul balansului l-am scapat de la o inaltime de 5 - 10 cm de masa si spiralul s-a incalcit. Al doilea ceas pe care l-am desfacut a fost un Doxa cu mecanism 1147 ETA. Pe acesta l-am desfacut pentru a-i curata cadranul, dar rezultatul nu m-a multumit. Din moment ce am scos cadranul m-am incumetat in a demonta tot mecanismul pentru a vedea ce se afla sub puntile acestuia. Mai jos sunt cateva poze cu etapele parcurse pentru a remedia defectul. Al treilea ceas a fost un Seiko Chronograph cu mecanism 6139. Problema pe care o avea acest ceas era aceea ca acul indicator al minutelor chronographului nu era fixat pe 0 iar secundarul chronographului se oprea la secunda 58-59. Si daca tot am desfacut si

Vostok seria Komandirskie

Cele patru ceasuri pe care le voi prezenta in cele ce urmeaza fac parte din mostenirea pe care fabrica Vostok a dobandit-o in decursul a catorva decenii de comenzi onorate ce aveau ca destinatar Ministerul Apararii al USSR. Aceste ceasuri poarta inscriptia "3AKA3 MO CCCP" = la ordinul Ministerului Apararii al USSR. Ceasurile de mai jos sunt inscriptionate "CDELANO B CCCP" = facut in USSR, prin urmare aceste ceasuri nu au fost destinate militarilor, desi pastreaza cateva trasaturi esentiale ale acestora. Principalele trasaturi ale acestor ceasuri - inspirate din modelele facute pentru Ministerul Apararii al USSR - au cateva caracteristici comune cu modelele militare. Aceste trasaturi sunt: Capac cu filet Coronita cu filet "Bezel" rotativ bidirectional Primul ceas este un Vostok Komandirskie produs in anii 1992-1995. Incorporeaza calibrul automatic vostok 2416B. Date tehnice cal. Vostok 2416B: automatic sweep second date: set by changing 21-24h 11.5''