Treceți la conținutul principal

Vostok seria Komandirskie

Cele patru ceasuri pe care le voi prezenta in cele ce urmeaza fac parte din mostenirea pe care fabrica Vostok a dobandit-o in decursul a catorva decenii de comenzi onorate ce aveau ca destinatar Ministerul Apararii al USSR. Aceste ceasuri poarta inscriptia "3AKA3 MO CCCP" = la ordinul Ministerului Apararii al USSR.

Ceasurile de mai jos sunt inscriptionate "CDELANO B CCCP" = facut in USSR, prin urmare aceste ceasuri nu au fost destinate militarilor, desi pastreaza cateva trasaturi esentiale ale acestora.

Principalele trasaturi ale acestor ceasuri - inspirate din modelele facute pentru Ministerul Apararii al USSR - au cateva caracteristici comune cu modelele militare.
Aceste trasaturi sunt:
Capac cu filet
Coronita cu filet
"Bezel" rotativ bidirectional

Primul ceas este un Vostok Komandirskie produs in anii 1992-1995. Incorporeaza calibrul automatic vostok 2416B.
Date tehnice cal. Vostok 2416B:
automatic
sweep second
date: set by changing 21-24h
11.5''', Dm= 25.7mm (with rotor 28mm), H= 5.5mm
31 jewels
f = 19800 A/h
power-reserve 40h

Caracteristic pentru aceasta perioada ar fi lipsa inscriptiei "3AKA3 MO CCCP" sau "CDELANO B CCCP", precum si cele doua puncte fosforescente de deasupra orei 12.



Ceasul din stanga imaginii de mai jos, care are cadran alb, este tot un Vostok, insa unul dintr-o serie comemorativa cu ocazia implinirii a 50 de ani de la 9 mai 1945 - ziua victoriei asupra fascismului.
Acest ceas este facut in mod evident in anul 1995, iar caracteristic pentru ceasurile facute din 1995 si pana in jurul anilor 1999 sunt acele orar si minutar care sunt vopsite cu negru.
Calibrul din acest ceas este un calibru Vostok 2414A.
Mai jos aveti cateva caracteristici ale acetui calibru:
manual wind
sweep second
date
10.75''', Dm= 24mm, H= 4.14mm
17 jewels
f = 19800 A/h
power reserve 38h



Ceasul care are coronita pozitionata la ora 2 este un Vostok Komandirskie produs cel mai probabil intre anii 1990 - 1993.
Se remarca prezenta inscriptiei "CDELANO B CCCP", precum si prezenta celor doua puncte fosforescente deasupra orei 12.
Este echipat cu acelasi calibru Vostok 2414A.



In poza de mai jos ceasul din primplan este un Vostok antimagnetic produs intre anii 1980 - 1990. Este echipat cu calibrul Vostok 2409 a carui date tehnice sunt prezentate mai jos:
manual wind
sweep second
10.75''', Dm= 24mm, H= 3.7mm
17 jewels
f = 19800 A/h
power reserve 40h
Fiind un ceas care este antiacvatic pana la 200 m se poate remarca prezenta unui punct fosforescent pe bezel in dreptul orei 12, precum si o cantitate mai mare de substanta fosforescenta pe acele orar si minutar, dar si pe secundar.



In ultima poza puteti observa patru tipuri de carcasa cu care au fost echipate ceasurile Vostok - atat din seria Komandirskie, precum si Amphibia.

Comentarii

  1. Salut, am tot navigat pe internet cautand un ceas (eventual de dama) care sa aibe o inscripta "URSS" sau "CCCP" sau eventual sa aibe secera si ciocanul. M-ai puta ajuta, sa ma indrum cumva catre cineva care detine asa ceva? sau nu stiu, sa ma ajuti in vreun fel? Salut si scuze de un eventual deranj. Adresa mea de mail este: catalin@fcd.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. salut eu am un ceas cu inscriptia "3AKA3 MO CCCP.Crezi ca imi poti spune cat valoreaza? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. salut..am citit cu mare interes pagina..imi doresc f mult un Vostok Komandirskie mecanic, dar sunt foarte putine review-uri pe net despre aceste ceasuri..ai putea sa-mi zici cate ceva despre, gen daca mecanismu are lacune, daca ecranul se zgarie usor etc..multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut.
    Despre mecanism, pot sa spun ca este unul robust, geamul se zgarie relativ usor avand in vedere ca este din plexiglas (plastic) dar poate fi slefuit cu usurinta, spre deosebire de cele minerale sau de safir.
    Iti recomand sa cumperi unul care are carcasa de inox.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut,

    Am cumparat un Vosotk Europe N1 Rocket -un ceas care imi place mult. Ce poti sa-mi spui de mecanismul de la Seiko care il echipeaza si ca o curiozitate - e un ceas lituanian cu mecanism japonez sau il consideri si pe el un ceas rusesc?

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut.
    Care model de N1 Rocket?
    Eu il vad ca pe un ceas lituanian cu mecanism japonez.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu cred la fel. Dar despre mecanism - NH35A - ce crezi. Eu pana acuma am citit pareri ce par sa fie favorabile acestui mecanism. Exista modele ce sunt echipate cu mecanisme Vostok 2432 dar au fost prea scumpe pentru mine in acest moment. Poate urmatorul, cine stie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Depinde si care sunt asteptarile tale de la un mecanism. Calibrul NH35A e ok, cu precizie acceptabila, fara prea multe finisaje, si fara probleme de fiabilitate daca service-ul este facut la timp si se inlocuiesc piesele care sunt recomandate a fi inlocuite.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc pentru raspuns. Banuiesc ca asta inseamna la fiecare 2 ani in service ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Am si eu un ceas rusesc Amphibia cu secera si ciocanul cam cat ar valora pt. mai multe detalii si photo vbarinel@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut, am si eu un vostok komandirskie 2416B la care nu mai functioneaza partea de armare automatica doar armare manuala... ceasornicarul a identificat o rotita cu clicket care permite rotatia doar intr-un sens, puteti va rog sa ma ajutati cumva sa o obtin (contra cost bineinteles) .. imi place mult ceasul si chiar as vrea sa-l am intreg cum a fost. Email: yra_kity@yahoo.com , am si foto dar nu o pot posta aici. Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  12. buna! am si eu un ceas rusesc BPEMR CCCP "R este intors" as fii interesata sa stiu mai multe despre el :D daca ma poti ajuta :D

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna. Trimite-mi un mail la adresa afisata pe prima pagina a blogului.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Aici puteti lasa un comentariu.

Postări populare de pe acest blog

Rodina - primul ceas automatic rusesc

Productia primului ceas automatic rusesc a inceput in anul 1956 la 1MChZ - First Moscow Watch Factory/Kirova - ce avea sa devina faimoasa pentru ceasurile Poljot. Aceste ceasuri erau inscriptionate Rodina pe cadran. Numele de Rodina inseamna "motherland" in engleza sau "patria mama". Ceasurile Rodina sunt echipate cu calibrul 2415. Acest calibru are la baza sa un alt calibru foarte cunoscut - calibrul 2408 Kirovskie - la care a fost adaugat modulul mecanismului automatic. Acest lucru face posibila atat armarea ceasului in mod automat, cat si manuala. In literatura de specialitate acest mecanism Rodina poate fi identificat si sub alte denumiri precum 2415A, yH-9M, 41yH. Datele tehnice ale acestui calibru - 2415 - pot fi vizualizate mai jos. Mechanical lever movement Automatic winding Diameter: 24 mm Movement height: 6,8 mm Jewels: 22 Functions: hours, minutes, seconds Shock protection Frequency: 18000 vph Daily rate from -/+45 s/day Power reserve minimum:...

Primele ceasuri demontate

Mai jos se gasesc primele trei ceasuri pe care le-am desfacut din curiozitate si din dorinta de a le repara. Primul ceas pe care l-am desfacut a fost un ceas Pobeda cu mecanism 2602 zim-pobeda. Inainta cu 20 minute/24 de ore. Am reusit sa-l desfac si sa pun la loc toate piesele, iar cand a venit randul balansului l-am scapat de la o inaltime de 5 - 10 cm de masa si spiralul s-a incalcit. Al doilea ceas pe care l-am desfacut a fost un Doxa cu mecanism 1147 ETA. Pe acesta l-am desfacut pentru a-i curata cadranul, dar rezultatul nu m-a multumit. Din moment ce am scos cadranul m-am incumetat in a demonta tot mecanismul pentru a vedea ce se afla sub puntile acestuia. Mai jos sunt cateva poze cu etapele parcurse pentru a remedia defectul. Al treilea ceas a fost un Seiko Chronograph cu mecanism 6139. Problema pe care o avea acest ceas era aceea ca acul indicator al minutelor chronographului nu era fixat pe 0 iar secundarul chronographului se oprea la secunda 58-59. Si daca tot am desfacut si ...

Poljot De Luxe

Dupa lungi cautari am reusit sa intru in posesia unui exemplar Poljot De Luxe Automatic cu 29 rubine. Acest exemplar a fost produs undeva intre anii 1963 si 1975 la 1MChZ - in traducere libera Prima Fabrica din Moscova - care avea sa devina mai tarziu fabrica Poljot. Numele Poljot inseamna zbor. Aceasta schimbare de nume are loc dupa anul 1961, anul in care Yuri Gagarin devine primul om in spatiu purtand la mana un ceas Shturmanskie facut de 1MChZ. Din dorinta de a-si face cunoscute capacitatile tehnice, precum si succesul spatial 1MChZ, acum Poljot, a lansat doua mecanisme noi si anume calibrul Poljot 2415 - Orbita care a intrat in productie in anul 1962 si calibrul Poljot 2416 - Cosmos cu data care a intrat in productie in anul 1963. Aceste mecanisme pot fi intalnite doar in seriile "De Luxe" ale marcii Poljot. Aceste mecanisme au fost proiectate in totalitate de inginerii fabricii Poljot, insa datorita costurilor mari de productie fabrica a fost nevoita sa renunte la produ...