Search This Blog

6 sept. 2010

vizita la atelierul lui Thomas Prescher

De curand am avut ocazia sa vizitez atelierul lui Thomas Prescher din Twann - Elvetia, ocazie cu care am facut si o piesa de ceas la scare 10:1 pe care am finisat-o partial.
Mai jos puteti vedea cateva poze din interiorul atelierului, precum si cateva comentarii pe marginea pozelor si a celor intamplate.

In acelasi timp am aflat ca printre candidatii la Geneva Grand Prix se afla si Thomas Prescher (dar si alte 11 ceasuri produse de alti independenti) cu Triple Axis Tourbillon Regulator pe care il puteti admira in pozele de mai jos. I-am facut cele mai multe poze (ce coincidenta).

Sa va povestesc despre aceasta vizita la atelierul lui Thomas Prescher:

Desi initial am crezut ca voi intarzia (ceasul de la hotel era cu o ora inainte), m-am linistit cand am vazut ceasul din gara (era cu o ora mai devreme decat ora stabilita pentru intalnire 9:00), ajungand in Twann mai devreme si gasind atelierul, am apucat sa arunc o privire prin ferestrele cu gratii.
Inauntru ce sa vezi? Multe scule precum strung, mese de ceasornicar, motor polishat, si altele precum si un CNC.
Mai tarziu - facand turul de recunoastere alaturi de asistentul lui Thomas, pe numele sau Mark - am aflat mai multe despre toate echipamentele prezente si in jurul orei 9 ne-am pus pe treaba.

Aveam la dispozitie 4 ore in care trebuia sa proiectez, execut si sa finisez o piesa de ceas.
Proiectarea a durat o ora (din pacate n-am facut poze), in care am ajuns de la concept - cateva schite pe o foaie - la produsul finit - un model 3d al piesei finite.
Dupa aceasta etapa, a urmat o etapa de programare in care se face un program care sa-i spuna CNC-ului cum sa taie piesa - ce freze sa foloseasca, ce viteze, ce unghiuri de taiere/aschiere, ce directie/drum/path. Programul care face acest lucru iti permite sa vizualizezi, virtual, procesul de executie a piesei.
Intre timp eu eram cu traforajul in mana si taiam o bucata de alama pentru piesa pe care urma sa o execute CNC-ul.
Cu bucata de alama fixata in CNC, acesta si-a inceput treaba si intre timp am luat o pauza in care am vazut ceasurile, prototipurile, viitoarele proiecte, si intre randuri am mai facut poze cu etape din timpul taierii piesei.Si asta vreme de inca o ora.
Mai aveam la dispozitie doua ore.
Doua ore care au fost exclusiv rezervate finisarii piesei, si care s-au dovedit a fi insuficiente pentru a termina de finisat piesa, insa suficiente pentru a intelege cat de greu este sa faci un finisaj corect pentru o piesa.
Din pacate piesa este destul de mica pentru a putea sa va arat partile finisate si cele nefinisate pentru a vedea diferenta.
Ce finisaje am facut?
Pe partea de sus a piesei am facut un finisaj numit dressage/true up/straighten, finisaj cu brouillage, avand un rol triplu - indepartarea aschiilor ramase de la prelucrare,indepartarea imperfectiunilor de pe suprafata materialului dar si infrumusetare a piesei.
La fel si pe o parte din patratul central, iar pe una din muchii - executate la CNC - polisarea acestora (ultima etapa pentru obtinerea unui anglage)
Si mai jos o poza facuta piesei finisate:Comentand pe marginea piesei, sa stiti ca desi par a fi niste simple linii drept pe o piesa, in realitate lucrurile nu sunt chiar asa de simple. Liniile trebuie sa fie drepte, cu o adancime egala, suprafata sa fie perfect plana, unghiurile perfect drepte. Si trebuie sa aveti in vedere ca acest finisaj se face manual. La polishat e relativ mai simplu - atunci cand ai o linie dreapta - finisajul la care trebuie sa ajungi trebuie sa faca posibila vederea imaginii celui care finiseaza sau inspecteaza piesa in portiunea finisata - anglage.

Satisfactia este maxima chiar si atunci cand faci o bucata din piesa. Pot doar sa-mi imaginez cum m-as fi simtit in momentul terminarii piesei.
Insa timpul a expirat si am avut doar timp sa rodinam piesa si sa o lasam spre a fi finisata cu alta ocazie.

Iar mai jos puteti vedea poze cu ceasurile pe care Thomas Prescher le face in atelierul sau:Triple Axis Tourbillon Regulator
3 comentarii:

 1. E pacat ca nu ai scos pozele "mai de aproape" sa se vada toate detaliile mecanismurilor.

  Neavnd un obiectiv care sa scoata macro, eu folosesc o lupa, pe care o interpun intre obiectiv si ceas.

  Folosesc o lupa 10x de bijutier, nu de ceasornicar (care se pune la occhi).

  RăspundețiȘtergere
 2. D-le Tibichi,nu luati ucenici?

  RăspundețiȘtergere
 3. akm 3 luni am intrebat daca nu luati ucenici pentru ca as vrea sa invat aceasta meserie de ceasornicar...ma fascineaza ceasurile si nu ma mai dezlipesc de ele...knd vad vitrina unui magazin..cu ceasuri..stau minute bune si le admir..kiar daca unii apeciaza ceasurile k quarz si automatice...pe mine ma incanta cele mecanice...ticaitul lor..si asa km spunea cineva..ele se incarca de evenimentele din viata ta...au o istorie...nu stiu..dar imi sunt f dragi si ma linistesc cand le aud ticaitul lor...De aceea as vrea sa invat sa le repar..sa le dau viata...

  RăspundețiȘtergere

Aici puteti lasa un comentariu daca doriti.

< >