Treceți la conținutul principal

Poljot Sturmanskie V


Istoria ceasurilor marca Sturmanskie (navigator) incepe in anul 1949 cand a fost produs primul model. Acesta era construit special pentru aviatia militara si nu era accesibil publicului. In 12 Aprilie 1961 acest model de Sturmanskie (prima generatie) a intrat in istorie odata cu lansarea primului om in spatiu - Yuri Gagarin. Acesta a purtat si folosit un ceas Sturmanskie in timpul zborului sau in cosmos. Ceasul a functionat fara probleme si a devenit primul ceas care a ajuns in spatiu.

Pana la sfarsitul carierei sale de aproape 50 de ani acest model a ajuns la a 5-a generatie.
1. Prima generatie avea un mecanism cu 15 rubine si functie de oprire a secundarului.
2. A doua avea un mecanism cu 17 rubine si functie de oprire a secundarului.
3. A treia generatie foloseste pentru prima data mecanismul Poljot 3133 cu o modificare suplimentara pentru functia de oprire a secundarului.
4. A patra generatie de Sturmanskie foloseste mecanismul Poljot 3133 fara modificari.
5. A cincea generatie foloseste mecanismul Poljot 3133 fara modificari, insa are forma carcasei schimbata.
Ceasul de fata este din a cincea generatie de Sturmanskie


De-a lungul anilor ceasurile Poljot au fost luate in spatiu de astronauti din Franta, Germania, Rusia, Ukraina.
Acest mecanism 3133 a stabilit recordul de cea mai lunga durata de timp petrecuta in spatiu cand a fost purtat de cosmonautul V.V. Poljakov.

Ceasul meu Sturmanskie este produs intre 1990-1995 si face parte din a 5-a generatie, si ultima, de Sturmanskie.Mai jos am adaugat datele tehnice ale acestui calibru - 3133.

Poljot 3133

Mechanical lever movement
Manual winding, chronograph
Diameter: 31 mm
Movement height: 7.35 mm
Jewels: 23
Functions: hours, minutes, seconds, date calendar, stopwatch with summing up action
Shock protection
Frequency: 21600 vph
Daily rate from -20 to +40 s/day
Power reserve:
chronograph is not running: 42 h
chronograph is running: 37 h





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rodina - primul ceas automatic rusesc

Productia primului ceas automatic rusesc a inceput in anul 1956 la 1MChZ - First Moscow Watch Factory/Kirova - ce avea sa devina faimoasa pentru ceasurile Poljot. Aceste ceasuri erau inscriptionate Rodina pe cadran. Numele de Rodina inseamna "motherland" in engleza sau "patria mama". Ceasurile Rodina sunt echipate cu calibrul 2415. Acest calibru are la baza sa un alt calibru foarte cunoscut - calibrul 2408 Kirovskie - la care a fost adaugat modulul mecanismului automatic. Acest lucru face posibila atat armarea ceasului in mod automat, cat si manuala. In literatura de specialitate acest mecanism Rodina poate fi identificat si sub alte denumiri precum 2415A, yH-9M, 41yH. Datele tehnice ale acestui calibru - 2415 - pot fi vizualizate mai jos. Mechanical lever movement Automatic winding Diameter: 24 mm Movement height: 6,8 mm Jewels: 22 Functions: hours, minutes, seconds Shock protection Frequency: 18000 vph Daily rate from -/+45 s/day Power reserve minimum:

Primele ceasuri demontate

Mai jos se gasesc primele trei ceasuri pe care le-am desfacut din curiozitate si din dorinta de a le repara. Primul ceas pe care l-am desfacut a fost un ceas Pobeda cu mecanism 2602 zim-pobeda. Inainta cu 20 minute/24 de ore. Am reusit sa-l desfac si sa pun la loc toate piesele, iar cand a venit randul balansului l-am scapat de la o inaltime de 5 - 10 cm de masa si spiralul s-a incalcit. Al doilea ceas pe care l-am desfacut a fost un Doxa cu mecanism 1147 ETA. Pe acesta l-am desfacut pentru a-i curata cadranul, dar rezultatul nu m-a multumit. Din moment ce am scos cadranul m-am incumetat in a demonta tot mecanismul pentru a vedea ce se afla sub puntile acestuia. Mai jos sunt cateva poze cu etapele parcurse pentru a remedia defectul. Al treilea ceas a fost un Seiko Chronograph cu mecanism 6139. Problema pe care o avea acest ceas era aceea ca acul indicator al minutelor chronographului nu era fixat pe 0 iar secundarul chronographului se oprea la secunda 58-59. Si daca tot am desfacut si

Poljot De Luxe

Dupa lungi cautari am reusit sa intru in posesia unui exemplar Poljot De Luxe Automatic cu 29 rubine. Acest exemplar a fost produs undeva intre anii 1963 si 1975 la 1MChZ - in traducere libera Prima Fabrica din Moscova - care avea sa devina mai tarziu fabrica Poljot. Numele Poljot inseamna zbor. Aceasta schimbare de nume are loc dupa anul 1961, anul in care Yuri Gagarin devine primul om in spatiu purtand la mana un ceas Shturmanskie facut de 1MChZ. Din dorinta de a-si face cunoscute capacitatile tehnice, precum si succesul spatial 1MChZ, acum Poljot, a lansat doua mecanisme noi si anume calibrul Poljot 2415 - Orbita care a intrat in productie in anul 1962 si calibrul Poljot 2416 - Cosmos cu data care a intrat in productie in anul 1963. Aceste mecanisme pot fi intalnite doar in seriile "De Luxe" ale marcii Poljot. Aceste mecanisme au fost proiectate in totalitate de inginerii fabricii Poljot, insa datorita costurilor mari de productie fabrica a fost nevoita sa renunte la produ